20 mei 2017: Excursie naar de Eifel

Op zaterdag, 20 mei 2017 bezoeken we in de Eifel de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang. Aansluitend brengen we een bezoek aan de jugendstil-waterkrachtcentrale in Heimbach.

Het gebouwencomplex Vogelsang werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw door de nationaal-socialisten gebouwd en diende enige jaren als scholingscentrum voor toekomstige NS-leidinggevenden. Na het einde van de oorlog werd het terrein tot militair oefengebied omgebouwd en is het tot 2005 door de Belgische krijgsmacht in gebruik geweest. Daarna heeft men het omgevende gebied tot het nationaal park Eifel uitgeroepen en bevindt zich in Vogelsang onder andere een permanente tentoonstelling over het nationaalsocialisme.

In het kader van de zogenaamde "helling rondleiding" zullen we de belangrijkste gebouwen bezichtigen. De rondleiding wordt zowel in het Nederlands als ook in het Duits aangeboden. Let op: de rondleiding is niet barrierevrij, er zullen een paar hellingen en trappen bij zijn!

De waterkrachtcentrale in Heimbach, ondergebracht in een mooi jugendstilgebouw, levert al sinds 1905 duurzame energie en is tot op de dag van vandaag in gebruik. Zij levert een vermogen tot 16MW, vergelijkbaar met ongeveer 6 grote windturbines. De centrale wordt gebruikt voor het opvangen van verbruikspieken, omdat zij door haar principe heel snel opgestart kan worden. In het gebouw is bovendien het RWE industriemuseum ondergebracht, waar diverse elektrische apparaten uit de vorige eeuw te zien zijn. We zullen in het kader van een rondleiding zowel het gebouw als ook het museum bezichtigen.

Programma:

9.00u Vertrek met de bus vanaf het busstation in Heerlen (Spoorsingel, ter hoogte van huisnummer 46)
9.45u Vertrek met de bus vanaf de Mies-von-der-Rohe-Straße in Aken (tegenover Professor-Pirlet-Straße)
11.15u Rondleiding Vogelsang
12.45u Middageten op eigen kosten in het restaurant van de Burg Vogelsang
13.15u Vertrek in richting van de waterkrachtcentrale in Heimbach
14.00u Rondleiding door de waterkrachtcentrale en het industriemuseum
15.00u Vertrek naar Aken en Heerlen. We zullen naar verwachting tegen 16.15u in Aken en tegen 17u in Heerlen zijn

Aanmelding:

Als u wilt deelnemen, maak dan vóór 4 mei 22,50 € per persoon over op de rekening van de Deutsch-Niederländische Gesellschaft, die u onderaan de eerste pagina vindt, o.v.v. "Eifel".

Bij deze activiteit zijn ook introducé(es) van harte welkom. Voor deze excursie geldt een maximum aantal deelnemers van 40 personen, waarbij de volgorde van aanmelding bepalend is als zich méér dan 40 personen aanmelden.

Uitnodiging als PDF:

2017_vogelsang_nl.pdf